Ismael de la Rosa & Yerai Cortés

Flamenco Directo

07 feb 2023
07 feb 2023

Flamenco soul: recital als onderdeel van het programma ‘Flamenco in de 21ste eeuw’

Twee jonge veelbelovende artiesten, gitarist Yeraí Cortés (vaste begeleider bij grote internationale sterren als Rocío Molina en Farruquito) en het jonge zangtalent Ismael de la Rosa ‘Bolita’, brengen de soul van de oude zigeunergezangen en laten horen waarom zij de sterren van de toekomst zijn.

De diepe zang, el cante jondo is muziek in pure staat, in voortdurende wording. Ze ontstaat in het moment. Haar tijd is ‘kairos’, het hier en nu (Kairos, de Griekse God van de gelegenheid.) De jonge zanger Ismael de la Rosa weet in prachtige symbiose met de veelbelovende gitarist Yerai Cortés de rauwe flamencokunst van deze tijd én tijdloos te maken.

Dit up-and-coming flamenco duo timmert in Spanje flink aan de weg en zijn de risings stars van het moment. Ze brengen gloedvolle, verfrissende interpretaties van het klassieke flamenco repertoire van hun CD Flamenco Directo. Én ongetwijfeld veel bezielde momenten tijdens hun debuut in Nederland.

Ismael de la Rosa "El Bola" werd in 1995 in Sevilla geboren in ‘Los Fernández’ een van de zigeunerfamilies uit de wijk Triana in Sevilla die de flamenco vanaf de 20ste eeuw een stempel gaven. Aan de hand van zijn oom Curro Fernández, de patriarch van de familie, stapte hij op zijn achtste de professionele flamencowereld in. En zong zo jong al hij was voor grote dansers als Maria Pagés. Vandaag de dag is Ismael de la Rosa ‘Bolita’, zoals hij liefkozend genoemd wordt, een van de meest gevraagde zangers. Dansers als Farruquito, Olga Pericet, María Moreno, Marco Flores, Alfonso Losa dragen hem op handen. In 2021 stal hij op ons festival de show tijdens de tournee van de Flamenco Biënnale creatie Flamenco Criollo. In 2023 is hij te horen bij Farruquito en bij Alfonso Losa, op de slotvoorstelling van dit festival.

Yerai Cortés (Alicante, 1995) kreeg van zijn vader op jonge leeftijd een gitaar in de handen geduwd. Sindsdien liet hij hem niet meer los. Hij deelde al vroeg het podium met grote artiesten als zangers Rancapino, El Guadiana, Pitingo, saxofonist Jorge Pardo, en bassist Richard Bona, die een grote inspiratiebron voor hem was. Hij is een van de vaste begeleider van de legendarische danser Farruquito. In Spanje toert hij momenteel met de in Spanje populaire zanger C. Tangana langs de grote pop-arena’s. Zijn doorbraak kwam na zijn samenwerking met de Madonna van de hedendaagse flamenco Rocío Molina in Al Fondo Riela (opening Flamenco Biënnale 2021), waar hij de vrouwelijke pionier van de flamencodans uitdaagt met zijn speelse ritmiek en uitgestelde noten - stiltes, boordevol muziek. Op de afgelopen biënnale van Sevilla 2022 was hij de grote ontdekking.

‘Yerai is het spel, hij gaat recht naar het wezen der dingen, zonder omhaal.’ - Rocío Molina

Ismael de la Rosa & Yerai Cortés

Flamenco Directo

Steun Flamenco Biennale
Ismael de la Rosa & Yerai Cortés
Flamenco Directo
Stream07 Feb. 2023
Your Details
Payment
Heb je al een ticket? Log hier in
Ismael de la Rosa & Yerai Cortés
Flamenco Directo
Stream07 Feb. 2023

Steun Ons

Flamenco op het scherpst van de snede. Ritmes die roeren, raken, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Steun ons met een gift, eenmalig of periodiek en maak ons avontuurlijke festivalprogramma mede mogelijk.

Doe een gift of bekijk de reportage
Ik ben al geabonneerd