Niño de Elche

Antología del Flamenco Heterodoxo

01-03 mrt 2018
01-03 mrt 2018

Niño de Elche is niet zomaar een flamencozanger, maar een performer die traditionele grenzen verlegt met poëzie, elektronica en duistere invloeden uit de post-punk.

Singer-songwriter, stemkunstenaar en improvisator Niño de Elche neemt in flamencoland geen blad voor de mond en schopt graag tegen heilige huisjes aan met zijn provocatieve performances en zijn geëngageerde teksten. Hij neemt een voorbeeld aan vocale hemelbestormers met een duister randje, onder wie Diamanda Galas, Scott Walker en Blixa Bargeld.

Niño de Elche werkt regelmatig samen met andere flamenco-rebellen, zoals danser Israël Galván. In het tweede Flamenco Biënnale Intermezzo van dit seizoen presenteert de zanger met zijn trio (gitaar, piano, synthesizer) zijn nieuwe album ‘Antología del Flamenco heterodoxo’, vers van de pers, waarop hij zijn onorthodoxe blik werpt op flamencotraditie.

Na het succes van zijn vorige album, Voces del Extremo (2015), dat door de Spaanse krant El País en Radio 3 tot Album van het Jaar werd uitgeroepen, lanceert Niño de Elche een opzienbarende flamencobloemlezing met een stevige politieke lading in een dubbel CD en als triple LP. Het album werd geproduceerd door de beroemde Spaanse producer Raúl Fernández (Refree) onder artistieke leiding van Pedro G. Romero met artiesten als Israel Galván, Junco, Pájaro, Diego de Morón en vele anderen.

Experimentele Flamenco
Niño de Elche verklaart de oorlog aan de flamencopuristen

Francisco Contreras Molina – Niño de Elche – schopt zijn hele muzikale leven al tegen de schenen van flamencopuristen en de orthodoxe schatbewaarders van het flamenco-erfgoed. Net als Israel Galván (met wie hij veel samenwerkt) is hij een ‘enfant terrible’ in de flamenco met zijn performances en albums waarmee hij de flamencozang naar andere terreinen brengt en experimenteert met rock, elektro, post-punk of gewoon dansmuziek.
Deze ‘Heterodoxe Bloemlezing van de Flamencozang’ is echter zijn meest ‘oorlogszuchtige’ album tot dusver. Want met alle 27 tracks van deze CD, die hij maakte met de befaamde Spaanse kunstenaar Pedro G. Romero (artistiek adviseur van Galván) en producer Raúl Refree, wordt de flamencotraditie stevig uitgedaagd. Het resultaat: een soort flamenco anti-canon met een ludieke hervertolking van oude stijlen, thema’s, flamencozangers en soms zangers die een beetje tegen het genre aan schuurden.
Op dit album vieren artiesten als Lola Flores, Shostakovich, Val Del Omar, El Junco, Antonio Machado, Guy Debord, Manolo Caracol en Tim Buckley een eigenzinnig feest. Flamencoreuzen die in hun tijd tegen de stroom in zwommen, zoals Camarón de la Isla of Enrique Morente, en die de puristen toentertijd de haren te berge deden rijzen, maar wiens revolutie zo is geassimileerd, werden (precies om die reden) niet voor het feestje uitgenodigd…
Antología del Cante Flamenco Heterodoxo is geen makkelijk werk en het vraagt meerdere luistersessies om De Elche’s universum ten volste te kunnen savoureren. Maar het is een moedig, een noodzakelijk werk. Een album voor fijnproevers, waarmee De Elche zich definitief vestigt als belangrijke figuur binnen de huidige avant-garde (in de flamencozang of niet) in ons land.

Dit is een vertaalde en bewerkte versie van de recensie die verscheen in El Diario.es op 26.02.2018
Klik hier voor de originele recensie op www.eldiario.es

Niño de Elche

Antología del Flamenco Heterodoxo

Steun Flamenco Biennale
Niño de Elche
Antología del Flamenco Heterodoxo
Stream01 Mar. 2018
Your Details
Payment
Heb je al een ticket? Log hier in
Niño de Elche
Antología del Flamenco Heterodoxo
Stream01 Mar. 2018

Steun Ons

Flamenco op het scherpst van de snede. Ritmes die roeren, raken, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Steun ons met een gift, eenmalig of periodiek en maak ons avontuurlijke festivalprogramma mede mogelijk.

Doe een gift of bekijk de reportage
Ik ben al geabonneerd