Over Flamenco Biënnale Nederland

De Flamenco Biënnale Nederland is een internationaal podiumkunstenfestival met als kloppend hart een van Europa’s oudste kunstvormen, de flamenco. Het signaleert sinds 2006 de nieuwste ontwikkelingen in het genre en biedt een staalkaart van hedendaagse flamencokunst, met voorstellingen en concerten waarin de traditie spannende allianties en kruisbestuivingen aangaat met eigentijdse dans en muziek, jazz, klassiek, barok en oosterse muziek.

Het festival presenteert de flamenco - met name via eigen creaties en (co)producties - als een prachtige hybride, een eigentijdse smeltkroes, zoals ze ooit is ontstaan, als een kunstvorm die met beide benen in deze tijd staat. De Flamenco Biënnale Nederland stapt met haar artiesten met veel ambitie en plezier dwars door en over de grenzen van het genre. Het brengt flamenco op het scherpst van de snede, ritmes die roeren, beroeren en ontregelen, met eigengereide, visionaire makers, grote sterren en jong aanstormend talent. De Flamenco Biënnale is daarmee ‘een unieke flamencovrijplaats in de wereld geworden, waar de kunst onderzocht, opgerekt en binnenstebuiten gekeerd wordt’. (Volkskrant).
Door een eigenzinnige en avontuurlijke programmering van de top en voorhoede van artiesten uit Spanje, Nederland en andere muzikale culturen heeft het festival nationaal en internationaal een naam opgebouwd als pionierend en prestigieus dans- en muziekfestival dat iedere twee jaar ‘the state of the art’ in flamenco toont in Nederland, België en Slovenië. In Ljubljana is met ‘Bi Flamenko’ een zusterfestival opgericht dat sinds 2018 in Centraal Europa flamenco in alle toonaarden en schakeringen brengt en net als in Nederland een sprankelende ontmoetingsplek vormt voor traditie en experiment in de flamencokunst. Stichting Flamenco Biënnale heeft geen winstoogmerk en beschikt over een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling).

Team 2022/2023

Algemeen en artistiek directeur
Ernestina van de Noort

Zakelijke leiding
Frank van der Weij

Financiën en administratie
Ellen Bijsterbosch

Productie
ProductieCollectief
Janneke den Engelsen (hoofd productie), Angela van Kalsbeek, Lynn Meijer (productieleider), Lois de Groot (assistent productie)

Technische coördinatie
Tiedo Wilschut

Coördinatie contextprogramma
vacature

Coördinatie workshops & masterclasses
vacature

Hoofd marketing & communicatie
Katelijne Meeusen

Online marketing
Caitlin Ensor
Camille Borkelmans & Luud Goossens

Film en video
Felix Vázquez

Fotografie
Eric van Nieuwland
Marjon Broeks

Grafisch ontwerp huisstijl
Thonik

Stichting Flamenco Biënnale
Raad van Toezicht
Marise Voskens (voorzitter)
Harm Ede Botje
Rachel Gómez y Maseland
Krijn Meerburg (specialist financiën)
Martha Visser
Hans Maarten van den Brink

Flamenco Biënnale Nederland past de Governance Code Cultuur toe.

Subsidiënten, Sponsoren & Partners