Mohammad Motamedi & Rosario la Tremendita

Double Bill: Qasida | East Meets East

30 jan 2015
30 jan 2015

Qasida: een bijzondere muzikale ontmoeting tussen zangeres Rosario La Tremendita en de rising star van de Perzische klassieke muziek, Mohammad Motamedi.

De jonge Sevillaanse zoekt naar de wortels van de flamenco in de rijke melodische versieringen en improvisaties van zanger Motamedi. Gezongen Spaanse volkspoëzie en Perzische kunstmuziek, vermengd tot een klankwereld waarin het oude Al-Andalus (Andalusië) zich misschien even laat horen.

East meets East: na de pauze gaat de Perzische kamancheh-virtuoos Kayhan Kalhor de dialoog aan met Erdal Erzincan, meester van de Turkse langhalsluit. In zinderende improvisaties komen de oude muzikale tradities tot nieuw leven.

Inleiding van Saskia Törnqvist om 19.15 uur

Een Perzische leerschool in Al Andalus
In de bloeitijd van het middeleeuwse Al Andalus gold Córdoba als de westerse evenknie van Bagdad. De verfijnde muziek, poëzie en etiketten van de Perzen, die de toon zetten in Bagdad, bereikten gaandeweg ook Al Andalus. Een cruciale figuur in deze ontwikkeling was de musicus Abu I-Hassan Ali Ibn Nafi (789-857), beter bekend als Ziryab, die zijn jaloerse leermeester in Bagdad ontvluchtte en een veilig heenkomen vond in Córdoba. In Al Andalus leerde Ziryab aan de relatief boerse Arabieren hoe ze moesten zingen, dichten, eten en hoe zich te kleden en gedragen. En passant introduceerde hij de asperge, een nieuwe haardracht en voegde hij een vijfde snaar aan de ud, de Perzische luit. In deze inleiding worden verschillende Andalusisch-Perzische overeenkomsten verder uitgelicht. Een kleine introductie tot de radif, de Perzische klassieke muziek, mag daarbij uiteraard niet ontbreken.

Saskia Törnqvist is musicoloog, publicist, concertinleider, programmeur en redacteur. Sinds 1995 publiceert zij in het Parool op het gebied van wereldmuziek, tussen 2005 en 2012 verzorgde zij series concertinleidingen in het Tropentheater, sinds 2009 geeft zij inleidingen bij vrijwel alle concerten van het Nederlands Blazers Ensemble. Zij was hoofdredacteur van diverse festivalmagazines van het Concertgebouw en van de recentste programmaboeken van de Cello Biënnale Amsterdam. Sinds 2011 is zij als co-programmeur verbonden aan de Internationale Koorbiënnale in Haarlem, waarvoor zij traditionele zanggroepen programmeerde uit o.a. Corsica, Georgië, Albanië, Siberië, IJsland, Oekraïne en Bulgarije. Saskia Törnqvist publiceert geregeld over klassieke en hedendaagse muziek, o.a. in Preludium en het Doelen Magazine. Ook is zij vaak te gast bij Diskotabel, NPO, op Radio 4.

Dutch Flamenco Biennale 2011 Qasida performs

Qasida Petenera Rosario La Tremendita

Qasida Petenera Mohammad Motamedi

Qasida perform Nana at Dutch Flamenco Biennale 2011

Mohammad Motamedi & Rosario la Tremendita

Double Bill: Qasida | East Meets East

Steun Flamenco Biennale
Mohammad Motamedi & Rosario la Tremendita
Double Bill: Qasida | East Meets East
Stream30 Jan. 2015
Your Details
Payment
Heb je al een ticket? Log hier in
Mohammad Motamedi & Rosario la Tremendita
Double Bill: Qasida | East Meets East
Stream30 Jan. 2015

Steun Ons

Flamenco op het scherpst van de snede. Ritmes die roeren, raken, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Steun ons met een gift, eenmalig of periodiek en maak ons avontuurlijke festivalprogramma mede mogelijk.

Doe een gift of bekijk de reportage
Ik ben al geabonneerd