Compañía José Galán

Flamenco Inclusivo

24 jan-04 feb 2019
24 jan-04 feb 2019

‘Laat zien wat je kunt’, is het devies van danser en choreograaf José Galán (Sevilla, 1980). Voor hem is flamenco een fantastisch instrument om iedereen in beweging te krijgen. Na een carrière als danser bij Mario Maya, Antonio Canales en Sara Baras, richtte Galán zijn eigen gezelschap op om de kunstvorm toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

In 2019 presenteerde de Flamenco Biënnale het inclusieprogramma ‘Flamenco voor iedereen/Flamenco para todos’. Flamenco gaat vaak ‘zigzag door de ziel’ en raakt direct het gemoed. In Sueños reales, Cuerpos posibles (Real Dreams, Possible Bodies) laat Galán met Lola López (in rolstoel) en Reyes Vergara (met Downsyndroom) die vitale kracht van flamenco voelen. In een ontroerend bewegingsspel toont hij met zijn dansers hoe de muziek de eigen, innerlijke ritmes losmaakt.

De avond is een vrolijke double bill. We brachten Galán in contact met Theatergroep Flexibel en Lucía Marthas Institute of Performing Arts. Jonge volwassenen met een beperking van Theatergroep Flexibel in Purmerend kwamen daarin samen met dansdocenten in opleiding. Een week lang kregen zij les van Galán. In deze double bill laten zij in een eindpresentatie de resultaten zien van dit intensieve workshoptraject. Na afloop is er een publieksgesprek.

I.s.m. Cultuurhuis Theatergroep Flexibel van Wherelant Purmerend & Lucía Marthas Institute of Performing Arts.

Galán en de dansstudenten nemen het toneel stormenderhand in bezit. Wat volgt is niet alleen een overweldigende uitbarsting van dansplezier, maar ook een afwisselende choreografie, waarbij de dansdocenten-in-spe welkome oriëntatiepunten vormen voor sommige dansers. Anderen zijn zelfbewuste bewegers, die met armen en handen sierlijke arabesken in de ruimte tekenen.

NRC 28 Jan. 2019
Compañía José Galán

Flamenco Inclusivo

Duur
75 min.

Steun Flamenco Biennale
Compañía José Galán
Flamenco Inclusivo
Stream24 Jan. 2019
Your Details
Payment
Heb je al een ticket? Log hier in
Compañía José Galán
Flamenco Inclusivo
Stream24 Jan. 2019

Steun Ons

Flamenco op het scherpst van de snede. Ritmes die roeren, raken, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Steun ons met een gift, eenmalig of periodiek en maak ons avontuurlijke festivalprogramma mede mogelijk.

Doe een gift of bekijk de reportage
Ik ben al geabonneerd