Rima Khcheich & Mike Fentross & Maarten Ornstein

Muwashahat

25-27 jan 2019
25-27 jan 2019

De betoverende stem van de Libanese Rima Khcheich, diep geworteld in de Arabische vocale traditie; de sonore basklarinet van Maarten Ornstein en het ongeëvenaard rijke spel van barokmusicus Mike Fentross vloeien moeiteloos samen in Muwashahat, een muzikale reis door het Andalusië van weleer. Speciaal voor de Flamenco Biënnale stelde dit trio een programma samen met Spaanse muziek uit de laat-moorse en vroeg-barok periode, waarin duidelijk te horen is hoe invloedrijk de Moorse muziek was op de componisten uit de periode na de Reconquista en weer later op de flamenco.

Eerste grondtonen van de flamenco

Zowel de theorbe als de vihuela vinden hun oorsprong in Arabische instrumenten en veel vocale stijlelementen uit de flamenco gaan terug tot de Moorse periode. De Muwashahat, een 12e en 13e eeuwse Moors/Arabische liedvorm - die nog steeds in gebruik is - wordt in een nieuwe jas gestoken en klinkt samen met muziek van o.a. Alonso Mudarra, Luys Narvaez, en uit het Libre Vermell de Montserrat. Benieuwd naar de eerste grondtonen van de flamenco? Kom dan mee op reis met deze drie topmusici, en beleef een onvergetelijke muzikale avond.

Lezing: De laatste zucht van de moor en het Marokkaanse lied van verlangen.

door Saskia Törnqvist

1492: Granada valt in handen van de katholieke vorsten. De Andalusische joden en moren kregen de ‘keuze’: meteen hun biezen pakken of zich bekeren tot het katholicisme. Velen staken in wrakke bootjes de Middellandse Zee over, de dichtstbijzijnde pleisterplaats was de Noordoostelijke Afrikaanse kustlijn. Wat ze meenamen? Hun verhalen, hun levenslessen en verfijnde muziek, ontwikkeld aan de hoven van Córdoba en Granada. In Marokko is de arabo-andalusische muziek sindsdien verrijkt met nieuwe ritmes, kleuren en dimensies. Kunnen we nog sporen herkennen die ons terugvoeren naar de noodlottige exodus van een dikke 500 jaar geleden?

Saskia Törnqvist is musicoloog, docent, publicist en concertinleider. Zij doceert muziekgeschiedenis aan het Conservatorium van Amsterdam en werkt daarnaast voor tal van opdrachtgevers, waaronder het Nederlands Blazers Ensemble, het Parool en de Internationale Koorbiënnale.

Maarten Ornstein has proved once more to be an exceptional force in the jazz scene, both as a performer and composer.

Dutch Press

Rima Khcheich was the absolute queen of the evening. What a beautiful voice, what moving music.

de Volkskrant

Mike Fentros, conductor and lutist, is one the most interesting exponents of a new generation of Dutch musicians who focus on Baroque music and authentic playing styles.

NRC
Muwashahat
Stream25 Jan. 2019
Your Details
Payment
Heb je al een ticket? Log hier in
Muwashahat
Stream25 Jan. 2019

Steun Ons

Flamenco op het scherpst van de snede. Ritmes die roeren, raken, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Steun ons met een gift, eenmalig of periodiek en maak ons avontuurlijke festivalprogramma mede mogelijk.

Doe een gift of bekijk de reportage
Ik ben al geabonneerd