David Peña & Farruquito & Manuel Moreno Maya ‘El Pele’
Peleando y Punto (Nederlandse première)
Exceptioneel flamencoverbond tussen zigeunerzanger El Pele en zigeunerdanser Farruquito. Special guest Dorantes.
De stem van Manuel Moreno Maya ‘El Pele’ (1954) reikt naar eenzame hoogten en graaft in peilloze diepten. De zanger uit Córdoba wordt door de Spaanse flamencokritiek unaniem in superlatieven beschreven; ‘een flamencobeest in het wild’, ‘een stem warm als oud koper’. El Pele is de klassieke zigeunerstem, intuïtief en ongepolijst, soms zo persoonlijk dat het pijn doet. Met ongekend gemak en meesterschap en met een weergaloze timing beweegt hij zich door alle palos (stijlen) van de flamenco, zowel de serieuze en de vrolijke gezangen. Met zijn rauwe lamento overdonderde hij ooit Prince en David Bowie, die hem uitnodigde voor een gastoptreden in zijn show. In de jaren ‘80 veroverde zijn stem de wereld met gitarist Vicente Amigo met wie hij het album ‘Canto’ maakte. Zijn stem die uitbreekt, uit elkaar rijt, is tijdloos. Het is de stem die de woorden van dichter Federico García Lorca oproept: Het Cante Jondo is een gezang zonder landschap, en daarom in zichzelf gekeerd, en verschrikkelijk, midden in de duisternis, schiet ze haar gouden pijlen af die zich vastzetten in ons hart.’
Farruquito - Juan Manuel Fernández Montoya
Farruquito werd in 1982 geboren in een zigeunerfamilie waar de dans, zoals hij het zelf zegt ‘het dagelijks brood’ was. In de wieg gelegd om een groot danser te worden werd hij door zijn grootvader Farruco in de geheimen van de familietraditie ingewijd. ‘Probeer te vliegen, maar beweeg niet’, leerde de patriarch van de dynastie de kleine Farruquito die met opa op z’n vijfde op Broadway debuteerde in de show ‘Flamenco Puro’ en met wie hij in de film van Carlos Saura Flamenco iedereen betoverde. Sindsdien brengt hij met veel succes het familie-erfgoed over de wereld. Farruquito staat voor een flamenco dichtbij de wortels, waar met een eenvoud aan bewegingen het maximale wordt uitgedrukt met een enorme virtuositeit. Flamenco als ritueel, een religie. Zonder opsmuk of dramaturgie. Waar Farruquito danst, raakt de zaal elektrisch geladen. Hij laat niemand onberoerd. Farruquito zien, is flamenco beleven in de meest pure zin van het woord.
Inleiding Saskia Törnqvist (Loge Foyer) / aanvang: 19.00 uur
Eerste schreden op het flamencopad
Voor hen die zich hevig aangetrokken voelen tot flamenco, maar die de muziek als een onneembaar bastion beschouwen, kan deze inleiding beweging in de zaak brengen. Musicoloog en muziekjournalist Saskia Törnqvist vertelt hier over de verschillende (muziek)culturele bronnen van de flamenco en belicht een aantal cruciale momenten in de grillige flamenco-geschiedenis. Verder maakt u kennis met de bekendste palos (regionale stijlen), waarvan de ritmes worden gedemonstreerd door danseres Janine Keijzer 'La Nina'. Meeklappen mag, uw gêne mag u thuislaten.
Saskia Törnqvist is musicoloog, publicist, concertinleider, programmeur en redacteur. Sinds 1995 publiceert zij in het Parool op het gebied van wereldmuziek, tussen 2005 en 2012 verzorgde zij series concertinleidingen in het Tropentheater, sinds 2009 geeft zij inleidingen bij vrijwel alle concerten van het Nederlands Blazers Ensemble. Zij was hoofdredacteur van diverse festivalmagazines van het Concertgebouw en van de recentste programmaboeken van de Cello Biënnale Amsterdam. Sinds 2011 is zij als co-programmeur verbonden aan de Internationale Koorbiënnale in Haarlem, waarvoor zij traditionele zanggroepen programmeerde uit o.a. Corsica, Georgië, Albanië, Siberië, IJsland, Oekraïne en Bulgarije. Saskia Törnqvist publiceert geregeld over klassieke en hedendaagse muziek, o.a. in Preludium en het Doelen Magazine. Ook is zij vaak te gast bij Diskotabel, NPO, op Radio 4.