Curro Sánchez Varela

Documentaire over Paco de Lucía

18 jan 2015
18 jan 2015

De dood van Francisco Sánchez Gómez - Paco de Lucía - op 26 januari 2014 liet de flamencogemeenschap als een wees achter. Zoon en filmmaker Curro was op dat moment bezig de laatste hand aan het leggen aan de film over zijn vader, de meestergitarist uit Algeciras die de grenzen van de flamenco revolutionair verlegde.

La Búsqueda (de zoektocht) is een levendige kroniek van het leven en werk van een van de grote musici uit de 20ste eeuw. Een film over ruim zestig jaar muzikaal onderzoek, persoonlijke ontwikkeling en improvisatie: van de eerste keer dat de straatarme Paco een gitaar vasthield in zijn geboortestad Algeciras, tot de totstandkoming van zijn laatste album, Canción Andaluza, waarmee hij postuum de Latin Grammy 2014 won.

Middels interviews met Paco, opgenomen tussen 2010 en 2014, en flashbacks volgen we zijn levenslange muzikale ontdekkingstocht en de ontwikkeling van de flamenco.

Soms zien we zijn sprekende gezicht, dan weer horen we zijn stem bij een schat aan archiefbeelden van vele – zelfs heel vroege – optredens, en van legendarische flamencovertolkers als José Greco, Sabicas, Niño Ricardo, Bambino en natuurlijk de legendarische Camarón de la Isla, met wie hij een mijlpaal in de flamencogeschiedenis sloeg. We gaan met hem op tournee en zien zijn perfectionisme en zijn continue obsessie met het ritme. Daarnaast zijn er straatbeelden van steden die hij bezoekt en oude foto’s die door een diepte-effect tot leven komen. Collega-muzikanten die aan het woord komen roemen zijn creativiteit. Een van hen zegt: “Hij gaat van een loopje als een machinegeweer naar een delicate vibratie zonder het ritme kwijt te raken; dat is wat ik noem controle over je emoties.”

Nagesprek met maker Curro Sánchez, zoon van Paco de Lucía, en livemuziek van Peter Kalb El Periquín - gitaar

Kort Recital: Peter Kalb El Periquín - Ode aan Paco

De muziek van gitarist, componist en arrangeur El Periquín is persoonlijk en intiem. El Periquín, van huis uit Peter Kalb uit Eindhoven, ontwikkelde zich tot één van Nederlands grootste flamencogitaristen en vergaarde al jong internationale bekendheid die leidde tot vele vriendschappen en samenwerkingen met bekende namen uit de muziekwereld als Carles Benavent, Joan Albert Amargós, Tollak Ollestad, Martin Verdonk, Stochelo Rosenberg en Andrés Marín.

Zijn eerste 3 albums leverden al internationaal lovende recensies op en voor zijn laatste CD De Madrid al Cielo (2013) werkte hij samen met namen als Sabu Porrinas, bassist Yelsi Heredia en de gitarist Juan José Suárez ‘Paquete’ die ook zijn album produceerde. Peter Kalb woont en werkt sinds twee jaar in Málaga. Hij treedt op deze 5e editie voor het eerst op tijdens het festival, met zijn kwartet in Rasa Utrecht (primeur!) en in LantarenVenster met een kort solorecital na de vertoning van de film Paco de Lucía, La Búsqueda, van regisseur en zoon Curro Sánchez Varela.

Curro Sánchez Varela

Documentaire over Paco de Lucía

Steun Flamenco Biennale
Curro Sánchez Varela
Documentaire over Paco de Lucía
Stream18 Jan. 2015
Your Details
Payment
Heb je al een ticket? Log hier in
Curro Sánchez Varela
Documentaire over Paco de Lucía
Stream18 Jan. 2015

Steun Ons

Flamenco op het scherpst van de snede. Ritmes die roeren, raken, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Steun ons met een gift, eenmalig of periodiek en maak ons avontuurlijke festivalprogramma mede mogelijk.

Doe een gift of bekijk de reportage
Ik ben al geabonneerd