Juan Manuel Cañizares & Ed Spanjaard & Tania Kross

Flamenco, De Falla en Montsalvatge

23 jan 2015
23 jan 2015

Werken van Manuel de Falla, Xavier Montsalvatge

Wereldpremière

De Catalaanse gitarist Juan Manuel Cañizares is een van de beste hedendaagse flamencogitaristen. Hij speelde tien jaar lang aan de zijde van grootmeester Paco de Lucía, overleden in februari 2014. Geheel in diens geest zoekt hij naar nieuwe wegen en klanken in de flamenco. Cañizares is een gitarist pur sang. In de flamenco vindt hij zijn uitdrukkingsvorm, maar boven alles maakt hij muziek.

Deze avond speelt Cañizares met zijn kwartet werken met flamenco-invloeden van de Spaanse componist Manuel de Falla. Cañizares vertaalde De Falla’s klassieke La Vida Breve, El amor Brujo en Las 7 Canciones Populares naar gitaar. Deze Spaanse volkswijsjes, oorspronkelijk voor piano en zang geschreven, zal Cañizares samen met special guest mezzosopraan Tania Kross uitvoeren: een wereldpremière. Pianist en dirigent Ed Spanjaard begeleidt Kross op piano bij Canto Negro, 5 Canciones Negras van de Catalaanse componist Montsalvatge.

UPDATE: Special guest Christianne Stotijn heeft haar medewerking aan dit concert moeten annuleren wegens ziekte. Dit bericht bereikte ons woensdag 21 januari. Gelukkig hebben we de uitstekende mezzosopraan Tania Kross bereid gevonden om op deze korte termijn de rol van Stotijn over te nemen. Tania Kross vertolkt met de Spaanse topgitarist Cañizares werken van de Spaanse componist Manuel de Falla en met pianist/dirigent Ed Spanjaard werken van de Catalaanse componist Xavier Montsalvatge. Kross is ook zeer bekend met de werken van De Falla en Montsalvatge en daarmee een perfecte vervanger van Stotijn.

Over Tania Kross

Mezzosopraan Tania Kross werd geboren te Curaçao. Zij behaalde cum laude haar Bachelor en Masterdiploma aan het Utrechts Conservatorium. Al tijdens haar opleiding won zij verschillende concoursen waaronder de eerste prijs van het Stichting Jong Muziektalent Nederland, de Rosa Ponselle International Competition for Vocal Arts in New York en het Cristina Deutekom Concours. Na haar studie was zij lid van de Opera Studio in Amsterdam en werd zij door Het Concertgebouw verkozen tot ‘Rising Star’. Tania Kross maakt snel carrière en valt op door haar gedrevenheid en innemende persoonlijkheid op het podium. Tania Kross is regelmatig te zien op Nederlandse operapodia. Tania werkte samen met regisseurs zoals David McVicar, Pierre Audi, Ursel en Karl-Ernst Herrmann, Robert Lepage en Keith Warner. Zij heeft reeds een aantal cd’s op haar naam staan als artiest bij Universal Music. Zo werd haar eerste cd Corazon bekroond met de Edison Muziekprijs. Zij streeft ernaar om klassieke muziek zo dicht mogelijk bij (nieuw) publiek te brengen.

Cañizares Flamenco Quartet Plays Falla

Ed Spanjaard & Juan Manuel Cañizares & Tania Kross

Flamenco, De Falla en Montsalvatge

Steun Flamenco Biennale
Ed Spanjaard & Juan Manuel Cañizares & Tania Kross
Flamenco, De Falla en Montsalvatge
Stream23 Jan. 2015
Your Details
Payment
Heb je al een ticket? Log hier in
Ed Spanjaard & Juan Manuel Cañizares & Tania Kross
Flamenco, De Falla en Montsalvatge
Stream23 Jan. 2015

Steun Ons

Flamenco op het scherpst van de snede. Ritmes die roeren, raken, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Steun ons met een gift, eenmalig of periodiek en maak ons avontuurlijke festivalprogramma mede mogelijk.

Doe een gift of bekijk de reportage
Ik ben al geabonneerd