Vanesa Aibar & Enric Monfort

La Reina del Metal

19-22 nov 2024
19-22 nov 2024

Zinderende metaalpercussie en flamencoritmes

Dansmaker Vanesa Aibar en slagwerker Enric Monfort tasten de grenzen van beweging en geluid af - tot het uiterste. Uit flamencoritmes, zinderende metaalpercussie en elektronica scheppen ze een overdonderende flamencosoundscape. Lichaam wordt klank. En klank wordt lichaam. Gehuld in kettingen, legt Vanesa Aibar schrijdend en dansend op de rand van uitputting, de ketens van de flamenco af. Met muzikale duizendpoot Enric Monfort tekent ze in ‘La Reina del Metal’ nieuwe, spannende flamencovergezichten. Het spatial sound system van het Nederlandse collectief 4DSOUND dompelt de toeschouwer onder in een flamenco-klankbad, dat nog lang zal nagalmen.

Dansmaker Vanesa Aibar (Jaén, 1983) was een van de verrassingen van de Flamenco Biënnale in 2019. Daar ontmoette ze slagwerker Enric Monfort (Valencia, 1979) met wie ze op verzoek van het festival dit nieuwe werk maakte.

‘La Reina del Metal’, de festivalcreatie van de IX Flamenco Biënnale, ging in januari 2023 in wereldpremière in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam en zette daarna haar zegetocht voort in Spanje. ‘La Reina’ werd o.m. bekroond tot beste dansvoorstelling op de uitreiking van de Spaanse podiumprijzen, de Premios Max. Nu keert ze terug naar Nederland!

Rauw, gespierd, virtuoos en dansend op de rand van uitputting: een memorabele coproductie van de Flamenco Biënnale Nederland.

Het Parool

Opwindend, stoer en speels.

de Volkskrant

Een fascinerende klankwereld. IJzersterk!

Theaterkrant

De innige relatie tussen dans en muziek komt tot leven met metalige percussiegeluiden, stampende flamencoritmes en onheilspellend elektronisch geruis. Vanesa Aibar danst op de grens van uitputting.

Het Parool
Enric Monfort & Vanesa Aibar

La Reina del Metal

Steun Flamenco Biennale
Enric Monfort & Vanesa Aibar
La Reina del Metal
Stream19 Nov. 2024
Your Details
Payment
Heb je al een ticket? Log hier in
Enric Monfort & Vanesa Aibar
La Reina del Metal
Stream19 Nov. 2024

Steun Ons

Flamenco op het scherpst van de snede. Ritmes die roeren, raken, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Steun ons met een gift, eenmalig of periodiek en maak ons avontuurlijke festivalprogramma mede mogelijk.

Doe een gift of bekijk de reportage
Ik ben al geabonneerd