Koninklijk Concertgebouworkest & Mayte Martín & Vanesa Aibar

Smeltkroes Andalusië

22-23 sep 2016
22-23 sep 2016

De Flamenco Biënnale en het Koninklijk Concertgebouw Orkest presenteerden op 22 en 23 september 2016 samen 'Smeltkroes Andalusië', een programma dat toonde hoe de flamenco klassieke componisten heeft geïnspireerd. Met speciale medewerking van zangeres Mayte Martín en de jonge veelbelovende danseres Vanesa Aibar, die onder leiding van dirigent Thomas Søndergård (die de Xian Zhang verving) aantraden in het beroemde El Amor Brujo van Manuel de Falla. Het programma bevatte een uitgebreid randprogramma met lezingen, optredens in de hal van het Concertgebouw en een afterparty.

Uiteenlopende volkeren – Romeinen, Arabieren, Joden, zigeuners – droegen eeuwenlang bij aan de rijke Andalusische cultuur. De volksmuziek is van grote invloed geweest op het werk van Manuel de Falla - zijn ballet El Amor Brujo (De behekste liefde) bevat vurige instrumentale dansen - op componist Joaquín Turina, maar ook op de hedendaagse Spaanse componist Mauricio Sotelo, wiens werk eerder tijdens de III Flamenco Biënnale 2011 te horen was bij het Nieuw Ensemble. Ook Mayte Martín is een ‘oude bekende’ van ons festival; wie herinnert zich niet het grandioze slotconcert dat de grote cantaora gaf met Belén Maya in het Muziekgebouw aan ’t IJ in 2013?

Programma:
Joaquín Turina - La Procesión del Rocío
Mayte Martín - Acaríciame por dentro, No me maltrates la vida, traditionele flamencoliederen gearrangeerd door Florian Magnus Maier
Mauricio Sotelo - Muros del dolor…III (NL première)
Luigi Nono - Y su sangre ya viene cantando
Manuel de Falla - El Amor Brujo: balletsuite (1924)

Randprogramma
In het voorprogramma sprak de Vlaamse in Málaga woonachtige auteur Stefan Brijs over ‘zijn Andalusië’. En ging FBN-directeur Ernestina van de Noort in gesprek met de Spaanse componist Mauricio Sotelo. Voorafgaand waren in het Vondel CS ‘appetizers’ met live muziek en dans. En in het Entrée Late Night Café in de Spiegelzaal van het concertgebouw, diverse verrassende (flamenco)pop-up acts.

“Manuel de Falla’s ongelooflijk opwindende ballet-pantomime El Amor Brujo werd schitterend werd gespeeld door het KCO onder Thomas Søndergård en werd prachtig doorleefd door Mayte Martín. Een ware traktatie waren ook de wervelende, sensuele Spaanse dansbewegingen van de charismatische Vanesa Aibar, die daarmee alle aandacht naar zich toe trok.”

 

Parool 23 Sep. 2016
Koninklijk Concertgebouworkest & Mayte Martín & Vanesa Aibar

Smeltkroes Andalusië

Duur
75 min.

Steun Flamenco Biennale
Koninklijk Concertgebouworkest & Mayte Martín & Vanesa Aibar
Smeltkroes Andalusië
Stream22 Sep. 2016
Your Details
Payment
Heb je al een ticket? Log hier in
Koninklijk Concertgebouworkest & Mayte Martín & Vanesa Aibar
Smeltkroes Andalusië
Stream22 Sep. 2016

Steun Ons

Flamenco op het scherpst van de snede. Ritmes die roeren, raken, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Steun ons met een gift, eenmalig of periodiek en maak ons avontuurlijke festivalprogramma mede mogelijk.

Doe een gift of bekijk de reportage
Ik ben al geabonneerd