Alexis Lefèvre & José Quevedo ‘Bolita’ & Maarten Ornstein & Oene van Geel & Pablo Martín & Paquito González & Tony Roe
Ultra high flamenco (festivalcreatie 2015)
Wat gebeurt er als je drie gerenommeerde Nederlandse jazzmusici koppelt aan vier top flamencos? Dat gaan we horen in deze nieuwe creatie van de Flamenco Biënnale.
Swingende flamenco jazz van Nederlands-Spaanse bodem.
Het kwartet Ultra High Flamenco [UHF] improviseert graag binnen en buiten de flamenco. De band olv bassist Pablo Martín blinkt uit in innovatieve en jazzy interpretaties van verschillende traditionele flamencostijlen. Samen met het Nederlandse trio olv Oene van Geel rekken ze zeven man sterk tokkelend, plukkend en strijkend de rijke flamencoritmiek verder op. Een septet dat voor verrassingen zal zorgen op het festival met nieuwe, eigentijdse en onverwachte (flamenco)klanken. Ultra High Flamenco in the Low Lands! [groepsfoto 2015: Martijn van Beenen]
Avondvullend programma:
19:00 documentaire Beyond the Double Bass – Renaud García-Fons
20:30 concert La Línea del Sur – Renaud García-Fons
22:15 concert Ultra High Flamenco feat. Oene van Geel, Maarten Ornstein en Tony Roe
Tussen het programma door danst La Fábrica en speelt het BvR Flamenco-jazz 6tet. Na afloop kunnen bezoekers blijven hangen voor de XS Afterparty/Jam.
Ultra High Flamenco was in aanloop naar het festival te gast bij Vrij Geluiden, kijk of luister hieronder de uitzending terug: op radio of op tv.
Lees hier het artikel van VPRO GIDS over Ultra High Flamenco.
Ultra High Flamenco is ook te zien op 18 januari in LantarenVenster in Rotterdam en 25 januari in Bimhuis in Amsterdam.
‘Olé voor nieuwe Flamenco-zeden,’ (…) ‘Met groepen als UHF kan de flamenco nog heel lang voort, ‘zonder grenzen’ van welke aard ook.’ – NRC Handelsblad
‘Oene van Geel is een muzikale avonturier, een virtuoze improvisator die zijn instrument zowel strijkend, tokkelend als percussief bespeelt. Met zijn ‘kamermuzikale gevoeligheid, een grondige kennis van de principes van de Indiase muziek, hardcore improvisatietechniek, alsmede de klare taal van de popmuziek weet Oene van Geel de jazz weer verder te brengen.’ – Juryrapport VPRO Boy Edgar Prijs
Biografieën
Ultra High Flamenco
Vier muzikale vrienden die jarenlang elkaars pad kruisten als ‘sidemen’ van gitaarmeesters als Tomatito, Vicente Amigo, Gerardo Núñez en pianist Chano Domínguez, kwamen in 2007 samen in een splinternieuw flamencojazzkwintet. Ultra High Flamenco is ‘flamenco free style’. Een kwartet dat de flamencogrammatica als onuitputtelijke bron van mogelijkheden benut in hun eigen composities. Een groep verbonden door eenzelfde muzikale gedrevenheid, die met veel plezier en verbeelding de grenzen van het genre onderzoekt. In 2011 kwam hun tweede CD ‘Bipolar’ uit. De groept maakt hun Nederlandse debuut in 2008 tijdens de 2e Flamenco Biënnale.
www.ultrahighflamenco.com
Oene van Geel Altviolist / componist Oene van Geel (1973) is een muzikale avonturier. Beïnvloed door jazz, Indiase muziek, kamermuziek en vrije improvisatie, zet hij zijn virtuoze improvisatievaardigheden en zijn compositietalent in voor een breed scala aan muzikale activiteiten. Hij tourde in Europa, India, Japan, de Verenigde Staten en Canada.Als speler is hij momenteel actief met: Zapp4, Estafest, The Nordanians en OOOO.
www.oenevangeel.com
Maarten Ornstein is allesbehalve een traditionele jazzmusicus. De saxofonist/basklarinettist schreef muziek voor onder meer theatergroep Orkater, choreograaf Anouk van Dijk, het Metropoolorkest, New Cool Collective, Helena Rasker en het Calefax Rietkwintet. Zijn avantgarde funk ensemble Dash! klinkt op het nieuwe album Bangalore als ‘de oosterse variant op Frank Zappa/Funkadelic’ (Parool). ‘Dash! weet een complex ritmisch raamwerk simpel te ontvouwen en vet te laten grooven’ (Trouw).
www.maartenornstein.com
Tony Roe is pianist, componist en bandleider van de driemansformatie Tin Men & The Telephone, die naam maak met inventief gebruik van video, live-sampling en interactieve technologie. Het laatste album Appjenou?! werd uitgegeven in de vorm van een app voor mobiele telefoon. Tony Roe studeerde klassieke piano aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, jazzpiano aan het Conservatorium van Amsterdam en muziektechnologie aan de HKU. In New York volgde hij lessen bij de geestverwante musici Jason Moran, Jean-Michel Pilc en Ari Hoenig. Hij ontving de North Sea compositieopdracht 2014 van het North Sea Jazz.
www.tinmenandthetelephone.com