Gonzalo García Pelayo & Pedro G. Romero

Siete Jereles

08 feb 2023
08 feb 2023

Filmisch Essay over de flamenco-scene in Jerez de la Frontera

Siete Jereles is een magische reis van zeven nachten door de straten en wijken van het Zuid-Spaanse Jerez de la Frontera (Santiago, San Miguel, San Pedro), een van de oudste kweekvijvers van de flamenco. De film volgt de vele flamencofamilies (de Agujetas, Moneos, Zambos, Méndez, Sorderas, Mijítas, Periquines…) die de stad rijk is. De personages, artiesten én paarden, bouwen er aan een nieuw beeld van de flamenco die zichzelf steeds heruitvindt, met nieuwe riten en geografieën. Siete Jereles documenteert de levende flamencomythes die Jerez tot Jerez maken. De film is als de flamenco zelf: nomadisch en in voortdurende beweging.

Met: Tía Juana la del Pipa, Angelita Gómez ‘La Macanita’, Dolores Agujetas, José de los Camarones, Tomasito, Diego Carrasco, MixtoLobo, Los Delinqüentes, Banda Municipal de Jerez, David Lagos, Alfredo Lagos/Dani Llamas en vele anderen.

Vertoning #1 (grote zaal)
20:00 Introductie Carlos van Tongeren & Pedro G. Romero
20:15 Film
22:15 Q&A met Pedro G. Romero, coregisseur van de film

Vertoning #2 (kleine zaal)
21:00 Introductie Carlos van Tongeren & Pedro G. Romero
21:15 Film

22:45 > ... Afterparty in het Ketelhuis café

Pedro G. Romero is curator, kunstenaar en schrijver en werkt aan vele artistieke projecten rond flamencokunst en -cultuur. Hij maakte Siete Jereles met fillmaker en muziekproducer Gonzalo García-Pelayo. Eerder maakten ze samen het poëtische filmessay Nueve Sevillas (2020) over de Sevillaanse flamencoscene. Siete Jereles is het vervolg hierop. De film ging in het najaar van 2022 in première op het filmfestival in Sevilla en nu in Europese première tijdens de IX Flamenco Biënnale Nederland.

Pedro G. Romero (Aracena, 1964) is een Spaanse curator, multidisciplinaire kunstenaar en schrijver.

Romero, ook wel bekend als ‘Pedrogé’ door zijn rol als ‘intellectuele goeroe van de flamenco’, is sinds 1998 als artistiek adviseur – ‘aparato’ zoals hij het zelf noemt – verbonden aan het gezelschap van flamencovernieuwer, danser/choreograaf Israel Galván. Een rol die hij ook vervult bij andere vrijzinnige flamencogeesten als zangeres Rocío Márquez, Niño de Elche en zigeunerzanger pur sang Tomás de Perrate. Met de flamencopopster Rosalía werkte hij samen voor ze de wereld veroverde in een voorstelling over de schilder Julio Romero de Torres.

In zijn jonge jaren nam hij al deel aan groepsexposities over Spaanse conceptuele kunst, zoals Antes y después del entusiasmo (Amsterdam, 1989). Hij participeerde in de Documenta14 Athene/Kassel 2017 en is oprichter van (pie.flamenco), een onafhankelijk digitaal platform voor hedendaagse flamencostudies, met een eigen expositieruimte in Sevilla. Romero is daarnaast verbonden aan het PRPC (Plataforma de Reflexión de Políticas Culturales) in Sevilla. Hij is artist in residence van de Academie van Spanje in Rome. De collectie ‘Flamenco y cultura popular’, bij uitgeverij Athenaica, wordt door hem vormgegeven.

Zijn onderzoek naar flamenco als moderne volkskunst en inspiratiebron voor de avant-garde in Parijs – met Picasso als grote bemiddelaar ¬– culmineerde in de tentoonstelling La noche española (2007) die hij met Patricia Molins samenstelde voor het Museo Nacional Centro Reina Sofia in Madrid en Petit Palais, Parijs. In 2021-2022 wijdde het Reina Sofía in Madrid onder de titel Máquinas de trovar. een overzichtstentoonstelling aan zijn veelzijdig oeuvre.

Gonzalo García Pelayo & Pedro G. Romero

Siete Jereles

Duur
120'

Steun Flamenco Biennale
Gonzalo García Pelayo & Pedro G. Romero
Siete Jereles
Stream08 Feb. 2023
Your Details
Payment
Heb je al een ticket? Log hier in
Gonzalo García Pelayo & Pedro G. Romero
Siete Jereles
Stream08 Feb. 2023

Steun Ons

Flamenco op het scherpst van de snede. Ritmes die roeren, raken, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Steun ons met een gift, eenmalig of periodiek en maak ons avontuurlijke festivalprogramma mede mogelijk.

Doe een gift of bekijk de reportage
Ik ben al geabonneerd