Diego del Morao & Israel Fernández

Fiesta Gitana

20-22 jan 2023
20-22 jan 2023

Invitada especial: Tía Juana ‘la del Pipa’

Flamenco levenskunst

Israel Fernández & Diego del Morao zijn het nieuwe flamencodroomkoppel anno 2023. Ze vullen elkaar aan als ying en yang: de rauwe, fluisterende stem van Fernández wordt swingend ondersteund door de duivelse ritmiek van de hand van Del Morao. Als zoon en opvolger van de legendarische Moraíto Chico, zet hij de gitaartraditie van de zigeunerdynastie der Morao’s voort met fenomenale brille.

Op de openingsavond van de IX Flamenco Biënnale laten ze de traditie fonkelen met zinnenstrelende zang, frisse vertolkingen van het de oude cante jondo en de ‘soniquete’, de zigeunerswing uit Jerez de la Frontera, een van de flamenco-kweekvijvers. Met niemand minder dan de ‘Tina Turner’ van de flamenco: Tía Juana la del Pipa (1948), een ruwe flamencodiamant. Haar rauwe kreet, dans en opzwepende ‘jaleos’ (toejuichingen) maken van de avond een heuse ‘Fiesta Gitana’: een zigeunerfeest in de oorspronkelijke zin van het woord. Een feestelijke inwijding in de flamencolevenskunst.

Op 20 januari in Muziekgebouw aan 't IJ:
19.15 inleiding door Luis Ybarra: ‘Generación Z: A new way of understanding flamenco’
Na afloop van het concert: Meet the Artist + After Party met DJ Onno Paloma

Diego Del Morao (Jerez de la Frontera, 1979) geldt in de hedendaagse flamencoscene als een van de grootste gitaristen in dit flamencotijdsgewricht. Del Morao is onder aficionados ‘el numero 1’. Bij het grote publiek is hij vooral bekend door zijn samenwerkingen met topartiesten als Diego el Cigala, José Mercé en Niña Pastori én Paco de Lucía. De Flamenco Biënnale volgt zijn ontwikkeling en carrière op de voet en heeft een bijzondere band met hem ontwikkeld. Sinds de vroegtijdige dood van zijn vader Moraíto Chico (1956 –2011) zet hij de gitaartraditie van de zigeunerdynastie der Morao’s voort met fenomenale brille. Het erfgoed van zijn inmiddels 90-jarige oom Manuel Morao en Moraíto is bij hem meer dan in goede handen. De jonge gitarist vertaalt de zigeunerswing (soniquete) van zijn familie uit Jerez de la Frontera naar nieuwe werelden en verrassende harmonieën, in een onmiskenbare eigen signatuur. Dusdanig dat hij door Paco de Lucía als het grootste talent van de nieuwe generatie werd bestempeld. Maestro De Lucía speelde mee op Diego’s debuut solo-album ‘Orate’ en liet zijn handtekening achter op diens gitaar: ‘Viva tú’ (Lang leve jij). De andere gitaargrootmeester Manolo Sanlúcar schreef over Diego el Morao: ‘Hier is de voorhoede, en tegelijkertijd ons wezen: verleden, heden toekomst.

Israel Fernández (Toledo, 1992) is een van die nieuwe veelbelovende flamencostemmen, die het volgens de flamencokritiek in zich heeft om een van de grootste zangers van deze eeuw te worden. Geboren in een zigeunerfamilie in Corral de Almaguer, een dorpje in de provincie Toledo, kreeg hij de liefde voor de zang van zijn oma en moeder mee. Zijn stem heeft een breed en kleurrijk klankspectrum en heeft die fluisterende, gruizige, zigeunerpitch, gecombineerd met een enorme muzikaliteit en expressiviteit. Zijn grote voorbeelden zijn Camarón de la Isla, Enrique Morente en Niña de los Peines. Als vaste zanger in het gezelschap van de populaire Sara Baras en begeleider van sterren als Rocío Molina en Farruquito maakte hij kilometers, en nu naam voor zichzelf. ‘De stem van Israel Fernández klinkt als vogels in de ochtend.’ (Juan Manuel Montoya ‘Farruquito’ )

Aftermovie Flamenco Biënnale 2023

Israel Fernández, een nieuwe flamencocycloon

El País

“Israel Fernández bewees met een diep doorleefde seguiriya dat hij, zo jong als hij is, de betekenis van de oude gezangen weet te doorgronden. Hij leest de klassiekers met een stem van nu. Het classicisme van de oude meesters is bij Fernández geen eindstation, maar een vertrekpunt. De gitaar van Diego del Morao met zijn spectaculaire solo’s is precies de juiste stengel aan deze zo weldadig ontluikende bloem.”

Diego del Morao & Israel Fernández

Fiesta Gitana

Steun Flamenco Biennale
Diego del Morao & Israel Fernández
Fiesta Gitana
Stream20 Jan. 2023
Your Details
Payment
Heb je al een ticket? Log hier in
Diego del Morao & Israel Fernández
Fiesta Gitana
Stream20 Jan. 2023

Steun Ons

Flamenco op het scherpst van de snede. Ritmes die roeren, raken, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Steun ons met een gift, eenmalig of periodiek en maak ons avontuurlijke festivalprogramma mede mogelijk.

Doe een gift of bekijk de reportage
Ik ben al geabonneerd