Dani de Morón & Agustín Diassera

Creer para ver

27-28 jan 2023
27-28 jan 2023

De gitaartraditie revisited

Dani de Morón (1981) is zonder twijfel één van de beste gitaristen van zijn generatie. Geboren en getogen in Morón de la Frontera, de Zuid-Spaanse gitaarstad bij uitstek, heeft hij de traditionele alzapúa (de duim swingend op de lage snaren) van nature in zijn vingers. Tegelijkertijd weet hij de prachtigste nieuwe harmonieën en stemmingen aan zijn snaren te ontlokken.

Het spelen aan de zijde van Paco de Lucía motiveerde Dani de Morón om een eigen signatuur te ontwikkelen als musicus en componist. ‘Kies je eigen weg’, fluisterde de maestro hem toe.

Op zijn vierde en laatste album Creer para ver uit die artistieke vrijheid zich in volle omvang en verkent hij nieuwe muzikale einders. Zoals op het prachtige Ani Maamim en Surah, waarin hij eer betoont aan respectievelijk de Israëlische jazzbassist Avishai Cohen en de Tunesische zanger en oed-speler Dhafer Youssef. In alle nummers blijft echter één sound overtuigend overeind: die van Dani de Morón zelf.

Met ongeëvenaard ritme en tempo in zijn spel, laat hij zijn gitaar klinken als een veelheid aan instrumenten. In zijn solo’s klinken echo’s van een piano of een contrabas. Samen met de veelzijdige slagwerker Agustín Diassera laat de Morón horen dat de ‘toque’, de flamencogitaartraditie, bij hem in gouden handen ligt.

Aftermovie Flamenco Biënnale 2023

Een oefening in vrijheid

El País

Tussen nagels en vingertoppen schreeuwt de emotie

Diario de Sevilla
Agustín Diassera & Dani de Morón

Creer para ver

Steun Flamenco Biennale
Agustín Diassera & Dani de Morón
Creer para ver
Stream27 Jan. 2023
Your Details
Payment
Heb je al een ticket? Log hier in
Agustín Diassera & Dani de Morón
Creer para ver
Stream27 Jan. 2023

Steun Ons

Flamenco op het scherpst van de snede. Ritmes die roeren, raken, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Steun ons met een gift, eenmalig of periodiek en maak ons avontuurlijke festivalprogramma mede mogelijk.

Doe een gift of bekijk de reportage
Ik ben al geabonneerd