Vanesa Aibar & Enric Monfort

The Making of La Reina del Metal

21 jan 2023
21 jan 2023

Festivalcreatie Flamenco Biënnale 2023

Bekijk hier de reportage die de Flamenco Biënnale maakte over La Reina del Metal van choreografe Vanesa Aibar en percussionist Enric Monfort. Deze voorstelling, de festivalcreatie van de IX Flamenco Biënnale, ging in wereldpremière tijdens het openingsweekend in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam, op 21 januari 2023.

In La Reina del Metal tasten danseres Vanesa Aibar en percussionist Enric Monfort de grenzen af van dans en geluid. Ze onderzoeken de relatie tussen beweging en ritmes tot in het extreme, op zoek naar een gemeenschappelijke ruimte. Het lichaam wordt klank. En klank wordt lichaam. In deze overgang, een ‘rite de passage’ vol metaalpercussie, elektronica en flamencoritmes, wordt de toeschouwer als in een ceremonie ondergedompeld in een nieuw spatial sound system van het Nederlandse collectief 4DSOUND.

Flamencodanseres en rising star Vanesa Aibar was een van de verrassingen van de Flamenco Biënnale in 2019. Daar ontmoette ze slagwerker Enric Monfort met wie ze op verzoek van het festival dit nieuwe werk maakte.

Met een klap dondert een verzameling metaal op de grond. De uitgelijnde sculpturen lijken op hoepelrokken, bovenlijfjes, manden en muilkorven. Het blijkt de start voor de bouw van een industrieel klinkend koninkrijkje-voor-twee. (…) Vernieuwende flamenco, dat is meer dan roffelend jongleren met ritmen; daar komt soms oud ijzer bij, en overdonderende geluidssystemen.

de Volkskrant 23 Jan. 2023

De innige relatie tussen dans en muziek komt tot leven met metalige percussiegeluiden, stampende flamencoritmes en onheilspellend elektronisch geruis. Vanesa Aibar danst op de grens van uitputting. – Het Parool

Het Parool 20 Jan. 2023

Ze is gehuld in kettingen, maar ze is niet geketend. Ze loopt niet, ze schrijdt… Als ze begint te dansen, is ook de muziek van metaal. – NRC

NRC 19 Jan. 2023

Vanesa Aibar hervindt keer op keer haar vrijheid. Een fascinerende klankwereld. Ijzersterk! – Theaterkrant

Theaterkrant 23 Jan. 2023

Rauw, gespierd, virtuoos en dansend op de rand van de uitputting: een memorabele opening van het festival Flamenco Biënnale.

Het Parool 07 Mar. 2023
Enric Monfort & Vanesa Aibar

The Making of La Reina del Metal

Steun Flamenco Biennale
Enric Monfort & Vanesa Aibar
The Making of La Reina del Metal
Stream21 Jan. 2023
Your Details
Payment
Heb je al een ticket? Log hier in
Enric Monfort & Vanesa Aibar
The Making of La Reina del Metal
Stream21 Jan. 2023

Steun Ons

Flamenco op het scherpst van de snede. Ritmes die roeren, raken, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Steun ons met een gift, eenmalig of periodiek en maak ons avontuurlijke festivalprogramma mede mogelijk.

Doe een gift of bekijk de reportage
Ik ben al geabonneerd