Tino van der Sman - Arturo Ramón - Joes Wieggers

Tres

14-27 nov 2021
14-27 nov 2021

Al jaren zijn ze toonaangevend in de Nederlandse flamencoscene en ook in Spanje maken ze naam, maar nog nooit waren ze samen op een podium te horen. Tino van der Sman en Arturo Ramón stelden op verzoek van de Flamenco Biënnale Nederland een programma samen voor de achtste editie van het festival waarin de liefde voor de flamencogitaar centraal staat. Voor deze gelegenheid nodigen ze het opkomend talent Joes Wieggers uit, die net als Tino in Spanje woont en werkt. Van der Sman studeerde af aan het Codarts conservatorium in het geboortejaar van Joes. Arturo Ramón in 2003 en is er sinds 2020 werkzaam als docent. Snaren en stijlen van drie Nederlandse flamencogitaristen verbinden zich in wat een memorabel gitaarrecital gaat worden: Guitarra Pura. En niet van de koude grond! Een avond voor de liefhebber.

Tino van der Sman

Nieuw: soloconcert door Tino van der Sman

Luigi Pucciano van het sfeervolle Terre Lente – een Zuid-Italiaanse delicatessenwinkel in de Amsterdamse Jordaan – nodigde Tino uit voor een soloconcert op zaterdag 21 november om 15.00 en 18.00 uur. Beluister zijn spel onder genot van culinaire hoogstandjes uit Zuid-Italië.

Tino van der Sman

Tino van der Sman woont sinds 1999 in Sevilla en is niet meer weg te denken uit de Andalusische flamencoscene. Als een van de weinige buitenlandse gitaristen heeft hij er naam gemaakt als dansbegeleider en deelde hij het podium met grote dansers als Israel Galván, Ana Morales, Úrsula López, Isabel Bayón, Pastora Galván en Antonio Canales.

Hij trad op in the Metropolitan in New York, het Concertgebouw in Amsterdam en het Queen Elizabeth Theatre in Toronto. Als studiomuzikant maakte hij opnames met Estrella Morente, Jorge Pardo, Sal Marina, Arcángel, Rocío Márquez en vele anderen. De afgelopen tijd heeft Van der Sman zich verdiept in de hedendaagse klassieke muziek en vindt hij zijn inspiratie in Messiaen, Schönberg en Debussy. Hij werkt inmiddels aan nieuwe composities waarin hij onderzoekt of flamenco zich kan bewegen in de atonaliteit.

Arturo Ramón

Arturo Ramón werd geboren in Den Haag in 1981 als zoon van een Nederlandse moeder en een Spaanse vader. Op zijn elfde begon hij met gitaarspelen en op zijn vijftiende ging hij naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag om klassiek gitaar te studeren.

Al snel daarna maakte hij contact met de flamenco en sindsdien wijdt hij zich volledig aan de flamencogitaar. In 2003 studeerde hij af in 2003 aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts), waar hij nu, sinds september 2020, doceert. Hij toerde in 2008/9 samen met zijn vrouw, zangeres Ermínia Fernández Córdoba, met het Internationaal Danstheater. In 2011 speelde hij tijdens de III Flamenco Biënnale werken van hedendaagse componisten Florian Magnus Maier en Mauricio Sotelo, uitgevoerd door het Nieuw Ensemble, o.l.v. Ed Spanjaard. Arturo Ramón heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in de Nederlandse muziekscene. Zijn virtuositeit en zijn gevoel voor ritme en melodie maken hem tot een van de meest complete gitaristen van Nederland.

Joes Wieggers

Joes Wieggers, Eindhovenaar van oorsprong, heet, sinds hij op zijn 18e naar Málaga toog om zich onder te dompelen in de flamencogitaar, ‘El Tuli’ (Tulipán - Tulp). Hij studeerde aan het conservatorium van Rotterdam bij Paco Peña en aan het Conservatorio Superior Rafael Orozco in Córdoba.

Joes Wieggers duikt diep in het traditionele flamencorepertoire van gitaristen als Diego del Gastor en Melchor de Marchena, Manuel Morao en Parilla de Jerez. Hij doet van zich spreken in Spanje als begeleider van zangers als Israel Fernández, Agujetas Chico, Bernardo Miranda, Raul ‘El Troya’. Tino van der Sman noemt de flamenco van Joes ‘een zwartwitfilm’.

Tino van der Sman - Arturo Ramón - Joes Wieggers

Tres

Duur
75 minuten

Steun Flamenco Biennale
Tino van der Sman - Arturo Ramón - Joes Wieggers
Tres
Stream14 Nov. 2021
Your Details
Payment
Heb je al een ticket? Log hier in
Tino van der Sman - Arturo Ramón - Joes Wieggers
Tres
Stream14 Nov. 2021

Steun Ons

Flamenco op het scherpst van de snede. Ritmes die roeren, raken, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Steun ons met een gift, eenmalig of periodiek en maak ons avontuurlijke festivalprogramma mede mogelijk.

Doe een gift of bekijk de reportage
Ik ben al geabonneerd