IX Flamenco Biënnale Part 2
Free Workshops
Free dance workshops
12 December 18:30 - 19:00, Amare Den Haag
Claudia Karapanou & Lucas Arango
Free workshop with Claudia Karapanou before the opening of the festival. Live guitar by Lucas Arango.
17 December 14:00 - 15:00, Bibliotheek Neude Utrecht
Antje Herber & Martijn Nanninga
On the final day of this festival week, dancer Antje Herber will teach a free workshop in the big hall of the library.
Claudia Karapanou is a flamenco dancer, teacher and choreographer. She started her dance training through classical and other dances, until flamenco came into her life and she dedicate herself entirely to it. She moved to Seville, where she spent six years training and learning from the masters of this art and started performing in small tablaos. Since 2019 she is based in Rotterdam, creating her own projects among artists from the flamenco scene and not only, inside and outside of the Netherlands. She also gives classes in the city of Rotterdam and she is by now known for her energy, passion and high level of her classes.
For this workshop she will be accompanied by the flamenco guitarist Lucas Arango, trained also in Seville and in Codarts and established in the flamenco scene.
Antje Herber
Antje is geboren Berlijnse en al vele jaren met huid en haar met de flamenco verbonden. Na een studie Spaanse taal en letterkunde vond zij in Sevilla in het diepe zuiden van Spanje haar inspiratiebron en tijdelijke woonplaats en verdiepte zij zich helemaal in de flamencokunst. Via een studie aan de dansacademie in Arnhem is Antje in Nederland terecht gekomen, woont hier en geeft nu al vele jaren les in Utrecht, Arnhem en Dordrecht. Haar dansstijl is krachtig en zacht tegelijk, percussief en dansant, vol begrip en aandacht voor de ziel van de muziek en met name de zang. Het streven om muziek en dans tot een onscheidbare eenheid te versmelten is een primaire drijfveer voor haar werk. Antje zich ook in de flamencozang verdiept en maakt ze deze kunst voor veel mensen toegankelijk. Zij heeft zich vooral op de ‘cantes festeros’, de vrolijke feestzang, toegelegd. Met haar enthousiasme weet zij als docente veel mensen te bereiken en aan te zetten tot samen zingen en dansen. Zij heeft naam gemaakt in de ontwikkeling van “Por Fiesta”-workshops in Nederland en Duitsland, waarin alles om de muzikale interactie en een intense, gezamenlijke flamencobelevenis draait. Met dezelfde drijfveer heeft ze een flamenco koor opgericht en ieder jaar in december de muzikale “zambomba” kerstfeesten in het hele land georganiseerd.
Martijn Nanninga
studeerde flamencogitaar bij Paco Peña aan het Rotterdams conservatorium, leefde in Spanje en werd gevormd door deze intense muziek, het ritme, de verfijnde gitaartechniek en altijd het samenspel met zang en dans. Later verbreedde hij zijn horizon en verdiepte hij zich in de zang en muziek van vele vormen van wereldmuziek en spirituele liederen. Martijn speelt in vele groepen en samenstellingen. Hij voelt altijd een grote drijfveer de muziek te delen: met dansers, met muzikanten, met amateurs, met kinderen, met ouderen. De flamenco is prachtig in dat opzicht: het is een cultuur van delen, samen zijn en samen genieten in het moment.