Ismael de la Rosa & Yerai Cortés

Flamenco Directo

25 mei 2023
25 mei 2023

Het up-and-coming duo Yerai Cortés (gitaar) en Ismael de la Rosa (zang) speelde in februari tijdens de IX Flamenco Biënnale een zinderend akoestisch recital in De Balie Amsterdam tijdens onze negende editie. We halen ze terug voor een intiem concert in De Nieuwe Regentes Den Haag.

De diepe zang van Ismael de la Rosa ‘el Bola’, el cante jondo, is muziek in pure staat. Ze ontstaat in het moment. Haar tijd is ‘kairos’, (de Griekse god van het juiste moment), het hier en nu. In prachtige symbiose met gitarist Yerai Cortés brengt hij frisse interpretaties van het klassieke flamenco-repertoire. Gen Z én tijdloos.

Vanuit Sevilla timmert het jonge duo flink aan de weg, o.m. met hun album Flamenco Directo. Intussen zijn deze rising stars niet meer weg te denken uit de hedendaagse flamenco-scene. Ze zijn vaste begeleiders bij internationale sterren als Farruquito, Rocío Molina of Alfonso Losa, en gingen samen op tournee met de Madrileense popster C. Tangana. Met dit akoestisch concert in Den Haag laten Ismael de la Rosa en Yerai Cortés horen waarom zij de sterren van de toekomst zijn.

Aftermovie Flamenco Biënnale 2023

Ismael de la Rosa ‘El Bola’ werd in 1995 in Sevilla geboren in ‘Los Fernández’ een van de zigeunerfamilies uit de wijk Triana in Sevilla die de flamenco vanaf de 20ste eeuw een stempel gaven. Aan de hand van zijn oom Curro Fernández, de patriarch van de familie, stapte hij op zijn 8ste de professionele flamencowereld in. En zong zo jong als hij was voor grote dansers als Maria Pagés. Vandaag de dag is Ismael de la Rosa ‘Bolita’, zoals hij liefkozend genoemd wordt, een van de meest gevraagde zangers. Dansers als Farruquito, Olga Pericet, María Moreno, Marco Flores, Alfonso Losa dragen hem op handen. En ook met de Madrileense popster C. Tangana gaat hij op tournee. In 2021 stal hij de show tijdens de tournee van de Flamenco Biënnale creatie Flamenco Criollo. Begin 2023 was hij te horen bij Farruquito en bij Alfonso Losa, op de slotvoorstelling van het festival.

Yerai Cortés (Alicante, 1995) kreeg van zijn vader op jonge leeftijd een gitaar in de handen gedrukt. Sindsdien liet hij hem niet meer los. Hij deelde al vroeg het podium met grote artiesten als zangers Rancapino, El Guadiana, Pitingo, saxofonist Jorge Pardo, en bassist Richard Bona, die een grote inspiratiebron voor hem was. Hij is vaste begeleider van de legendarische danser Farruquito en toerde met de Spaanse popster C. Tangana. Hij brak door aan de zijde van Rocío Molina: in Al Fondo Riela daagde hij de vrouwelijke pionier van de flamencodans uit met zijn speelse ritmiek en uitgestelde noten – stiltes boordevol muziek. Op de biënnale van Sevilla 2022 was hij als solo-artiest de grote ontdekking.
‘Yerai, is het spel, hij gaat recht naar het wezen der dingen, zonder omhaal.’ – Rocío Molina

Ismael de la Rosa & Yerai Cortés

Flamenco Directo

Steun Flamenco Biennale
Ismael de la Rosa & Yerai Cortés
Flamenco Directo
Stream25 May. 2023
Your Details
Payment
Heb je al een ticket? Log hier in
Ismael de la Rosa & Yerai Cortés
Flamenco Directo
Stream25 May. 2023

Steun Ons

Flamenco op het scherpst van de snede. Ritmes die roeren, raken, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Steun ons met een gift, eenmalig of periodiek en maak ons avontuurlijke festivalprogramma mede mogelijk.

Doe een gift of bekijk de reportage
Ik ben al geabonneerd