Israel Galván

Seises (geannuleerd)

12-16 dec 2023
12-16 dec 2023

Wegens een blessure van Israel Galván kunnen de voorstellingen van Seises helaas niet doorgaan. De Flamenco Biënnale Nederland wenst hem een voorspoedig herstel en kijkt ernaar uit om zijn werk in de toekomst opnieuw te tonen.

Op de geplande data in december halen we twee andere grote flamencovernieuwers naar Nederland: Manuel Liñán met Viva en Andrés Marín met Jardín Impuro.

Met zijn radicale vernieuwingen doet Israel Galván al ruim twee decennia de flamenco op haar grondvesten schudden. Sinds hij in 2006 de eerste Flamenco Biënnale afsloot, is de flamencorebel een graag geziene gast op ons festival met grensverleggende voorstellingen waarin hij de stereotypen over flamenco aan flarden schiet. In zijn nieuwste creatie Seises bewijst hij zich opnieuw als een van de grote scheppers van de hedendaagse flamencokunst.

Het visuele en akoestische landschap van Israel Galváns geboortestad Sevilla wordt pure beweging in een danssolo in drie delen. De nieuwste Galván is gebaseerd op ‘el baile de los Seises’, een traditionele dans die oorspronkelijk door zes (‘seis’) en nu door tien kinderen wordt uitgevoerd in de kathedraal van Sevilla. Met superieure beheersing van zijn kunst én humor bezweert Israel Galván in Seises de flamenco-trauma’s uit zijn jeugd. Hij viert zijn ‘flamenco tot op het bot’ met danser Ramón Martínez, een Nederlands kinderkoor en de Nederlandse pianisten Daria van den Bercken en Gerard Bouwhuis, die populaire sevillana's en klassieke sonates van Alessandro en Domenico Scarlatti ten gehore brengen. In Seises vertelt Galván ons over zijn Sevilla en over zichzelf. Warning: This is [not] flamenco.

Met zijn feilloze ritmiek en een arsenaal aan percussie-rekwisieten voert Galván ons in Seises mee door ‘zijn’ Sevilla, waar de geur van azahar (oranjebloesem) bedwelmt en een mix van bittere sinaasappels en kakkerlakken geplet ligt op het plaveisel van de straten. Het Sevilla dat bijna bezwijkt onder het gewicht van de barok. Dat van de dansende jonge lichamen van ‘los seises’ voor het altaar van de imposante Giralda-kathedraal en van de muziek van Domenico Scarlatti, die er een tijdlang woonde. Het Sevilla van de (ogenschijnlijke) hyper-realistische portretten van schilder Diego Velázquez. Het Sevilla van de inquisitie. En natuurlijk het Sevilla van de siësta en de lome namiddagstilte.

En dan is er Galván, het kind dat geen sevillana’s kon dansen, dat geen pallillos (kleine castagnetten) kon spelen. Het kind dat geen ravenzwart lang zigeunerhaar had, zoals de collega’s in spe wiens natte manen bij elke draai in het rond zwaaiden. ‘El flamenco es un problema de pelo,’ zegt hij provocerend in de reportage die de Flamenco Biënnale maakte over zijn laatste creaties. ‘En de pallillos ratel ik op mijn tanden.’ Seises is waarschijnlijk Galváns meest autobiografische voorstelling.

Israel Galván

Gearchiveerd: Seises (geannuleerd)

Steun Flamenco Biennale
Israel Galván
Gearchiveerd: Seises (geannuleerd)
Stream12 Dec. 2023
Your Details
Payment
Heb je al een ticket? Log hier in
Israel Galván
Gearchiveerd: Seises (geannuleerd)
Stream12 Dec. 2023

Steun Ons

Flamenco op het scherpst van de snede. Ritmes die roeren, raken, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Steun ons met een gift, eenmalig of periodiek en maak ons avontuurlijke festivalprogramma mede mogelijk.

Doe een gift of bekijk de reportage
Ik ben al geabonneerd