Yerai Cortés

Solo Guitarra

25-28 jan 2024
25-28 jan 2024

De gitaartraditie revisited

Yerai Cortés (Alicante, 1995) is een van de grote talenten uit de nieuwe lichting flamencogitaristen. Zijn stijl put uit de klassieke gitano-traditie die hij van huis uit meekreeg via zijn vader, zijn eerste leermeester. Hij deelde al jong het podium met grote zangers als Rancapino, Guadiana, Pitingo, La Tana en verleidt al vele jaren danslegende Juan Fernández Montoya ‘Farruquito’ met zijn tintelende spel. Yerai Cortés stapt ook graag uit naar andere muzikale werelden. Zo deelde hij het podium met saxofonist Jorge Pardo en de Kameroense zanger/bassist Richard Bona, die een grote inspiratiebron voor hem was. Met de populaire rapper, songwriter C. Tangana toerde hij langs de grote Spaanse poparena’s.

Cortés’ doorbraak kwam er met Rocío Molina’s gitaartrilogie waar hij de vrouwelijke flamencopionier van de 21ste eeuw uitdaagt met zijn duivelse, speelse ritmiek en uitgestelde noten - stiltes boordevol muziek. Met zijn persoonlijke ‘soniquete’ (swing) maakt hij de gitaartraditie, ‘el toque’, eigentijds én tijdloos. Yerai Cortés bereidt zijn eerste soloalbum voor, waarvan hij tijdens deze Flamenco Biënnale tournee alvast een voorproef geeft, begeleid door twee vrouwelijke klappers.

Yerai Cortés in de Balie, tijdens IX Flamenco Biënnale 2023

Yerai Cortés live op NPO Klassiek vanuit de Spiegelzaal

Yerai is het spel, hij gaat recht naar het wezen der dingen, zonder omhaal.

Rocío Molina
Yerai Cortés

Solo Guitarra

Steun Flamenco Biennale
Yerai Cortés
Solo Guitarra
Stream25 Jan. 2024
Your Details
Payment
Heb je al een ticket? Log hier in
Yerai Cortés
Solo Guitarra
Stream25 Jan. 2024

Steun Ons

Flamenco op het scherpst van de snede. Ritmes die roeren, raken, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Steun ons met een gift, eenmalig of periodiek en maak ons avontuurlijke festivalprogramma mede mogelijk.

Doe een gift of bekijk de reportage
Ik ben al geabonneerd