Juanfe Pérez Quartet

Prohibido el Toque

14-17 dec 2023
14-17 dec 2023

Stuwende jazz-flamenco

De jazz-flamenco maakt in Spanje anno 2023 spannende ontwikkelingen door, dat laat ook het energieke debuutalbum van bassist/gitarist en componist Juanfe Pérez horen. ‘Prohibido el Toque’ - Verboden te Spelen - de titel is een knipoog naar de bordjes ‘prohibido el cante’ (verboden te zingen) die eertijds in de Andalusische cafés hingen. Op Pérez’ eerste solo-album speelt – hoe kan het ook anders – de basgitaar de hoofdrol en stuwt de klassieke zang- en gitaartraditie naar nieuwe dimensies. In de voetsporen van Carles Benavent - de bassist van Paco de Lucía - slaat Juanfe Pérez prachtige bruggen tussen flamenco en jazz. In eigen composities schept hij, in een prachtig verbond met zijn musici, soms psychedelische dan weer ragfijne geluiden. Pérez kent zijn meesters en geeft ze met veel liefde een plek in een explosieve soundscape. Dit is pure muziek, zonder toevoegingen: stevig verankerd in aloude flamencoritmes maar met een hedendaagse, vitale signatuur.

Juanfe Pérez (Huelva, 1986) studeerde klassieke- en flamencogitaar aan het Conservatorium van Huelva en Córdoba en wereldmuziek aan het Codarts DMWC in Rotterdam. Hij maakte flamenco-kilometers als bassist-gitarist bij grote sterren als Farruquito, Duquende, Montse Cortés, Rosario la Tremendita, Javier Ruibal en de Turkse gitarist Çenc Erdogan, en bij de jazz-flamencobands van Alfonso Aroca, Sergio de Lope, Antonio Lizano en Raul Rodríguez. Hij is als componist en gitarist verbonden aan de dansgezelschappen van Olga Pericet, Rafaela Carrasco en Sara Calero. ‘Prohibido el Toque’ (2023) is zijn debuutalbum. Hij sleepte er meteen een nominatie voor een Latin Grammy Award (beste flamenco-album) mee in de wacht.

JAM!
Na afloop van het laatste concert, in het BIMHUIS in Amsterdam, is er een late-night jam in het café. Onder bezielende leiding van de jonge Spaanse trompettist Antonio Moreno Glazkov, die er in februari ook de jam leidde na het concert van Los Aurora, ontmoeten opkomend muzikaal talent, studenten van het aangrenzende Conservatorium en professionals elkaar voor een zinderende jamsessie. Een spontane impro van Juanfé Perez en zijn band is niet uitgesloten!

© Foppe Schut

Aftermovie Juanfe Pérez Quartet

Juanfe Pérez Quartet

Prohibido el Toque

Steun Flamenco Biennale
Juanfe Pérez Quartet
Prohibido el Toque
Stream14 Dec. 2023
Your Details
Payment
Heb je al een ticket? Log hier in
Juanfe Pérez Quartet
Prohibido el Toque
Stream14 Dec. 2023

Steun Ons

Flamenco op het scherpst van de snede. Ritmes die roeren, raken, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Steun ons met een gift, eenmalig of periodiek en maak ons avontuurlijke festivalprogramma mede mogelijk.

Doe een gift of bekijk de reportage
Ik ben al geabonneerd