Manuel Liñán

¡VIVA!

12 dec 2023
12 dec 2023

Flamenco Queer

Zes man – vrouw – sterk zetten de traditionele flamencocodes verrassend vrolijk op hun kop in ¡VIVA!, de nieuwste show van de internationaal gelauwerde danser en choreograaf Manuel Liñán. Gehuld in de traditionele bata de cola (lange sleeprok), mantón (omslagdoek), peineta (kam) bewegen de dansers speels tussen genderrollen.

Moving between genders was nooit zo lichtvoetig en krachtig als in deze voorstelling, een flamenco playground waar de vitale oerkracht van flamenco grenzeloos gevierd wordt. ¡VIVA! is een uitbundige schreeuw naar vrijheid van beweging, een ode aan de meerstemmigheid van het lichaam. Een openhartig verhaal over queer identiteit in de flamencowereld. Barstensvol levensvreugde en ritmes.

18:30 workshop flamencodans door Claudia Karapanou & Lucas Arango
18:45 inleiding door Fernando López: 'Notes for a transvestite history of flamenco'
19:15 opening IX Flamenco Biënnale | Part 2 gehost door Dolly Bellefleur

Na de voorstelling:
Meet the Artist olv Fernando López
Afterparty met DJ Gatinha

Danser/choreograaf Manuel Liñán (Granada, 1980) maakt met zijn prikkelende gender-overstijgende shows internationaal furore. Naar de wens van zijn vader had hij stierenvechter moeten worden. Liñán studeerde bij legendarische dansers als Manolete en Mario Maya, maakte choreografieën voor het Spaanse Nationaal Ballet en het Nieuwe Spaanse Ballet en de gezelschappen van Rafaela Carrasco en Teresa Nieto. Hij begon zijn solocarrière in 2008 met Tauro en ontving in 2017 de prestigieuze Spaanse Nationale Dansprijs. Datzelfde jaar maakte hij zijn Nederlandse debuut tijdens de VI Flamenco Biënnale met de voorstelling Reversible, waarin hij de traditionele rolpatronen in de flamencowereld op organische wijze omdraait. In 2022 maakte hij, met regisseur Susanne Marx, de voorstelling STEFFA: een re-enactment van de voorstellingen van de Nederlandse danseres Steffa Wine. In zijn recente, wereldwijd bejubelde werk ¡VIVA! brengt hij zijn onderzoek naar gender en identiteit in flamenco een stap verder.

© Foppe Schut

Aftermovie ¡VIVA!

Een van de beste dingen die momenteel gebeuren in de flamenco en de Spaanse dans.

El País

A frank and joyful expression of gay identity.

The New York Times

A flamenco revolution by dancing in Drag.

The New York Times

Liñán’s gift is transcendental. He awakens rhythms, images, wildest possibilities of dance, and banishes the predictabilities of sitting in a theatre watching carefully staged flamenco.

The Financial Times, UK

Een flamenco drag queen? Fenomeen Liñán neemt de traditionele rolpatronen van de flamenco op de hak in Reversible. Liñáns rolwisseling is bovendien niet campy, maar speels en hooguit licht ironisch.

NRC
Manuel Liñán

¡VIVA!

Steun Flamenco Biennale
Manuel Liñán
¡VIVA!
Stream12 Dec. 2023
Your Details
Payment
Heb je al een ticket? Log hier in
Manuel Liñán
¡VIVA!
Stream12 Dec. 2023

Steun Ons

Flamenco op het scherpst van de snede. Ritmes die roeren, raken, dát is de Flamenco Biënnale Nederland. Steun ons met een gift, eenmalig of periodiek en maak ons avontuurlijke festivalprogramma mede mogelijk.

Doe een gift of bekijk de reportage
Ik ben al geabonneerd